Priručnik za data novinarstvo 1.0
Loading

Kako angažovati hakera

Jedno od pitanja koje mi novinari redovno postavljaju je: kako da dođem do programera koji će mi pomoći sa projektom? Nemojte misliti da je to jednosmjeran proces; društveno aktivni hakeri koji se bave kvantitativnim podacima su često jednako zainteresovani za saradnju sa novinarima.

Novinari koriste napredne alate i usluge bazirane na kvantitativnim podacima. Programeri na to ovako gledaju: novinari su dovoljno inovativni da alate bazirane na kvantitativnim podacima koriste u kontekstima kojih se programeri ne sjete uvijek sami (povratne informacije su neprocjenjive!). Oni također doprinose tome da se izgradi kontekst i aktivnost oko projekta, i dodaju mu na važnosti. To je jedna simbiotska veza.

Srećom, ovo znači da je, ukoliko tražite hakera ili želite uspostaviti saradnju a imate jako ograničen budžet, više nego vjerovatno da ćete naći nekoga ko će biti zainteresovan da vam pomogne.

Pa kako onda da ih pronađete? Evo šta kaže Aron Pilhofer iz The New York Timesa:

Moguće je da shvatite da vaša organizacija već ima ljude koji posjeduju sve vještine koje vam trebaju, ali možda nisu baš u vašoj redakciji. Prošetajte malo, posjetite tehnički i IT odjel i vrlo vjerovatno ćete ubosti zlatnu žilu. Isto tako, veoma je važno da poznajete hakersku kulturu. Ukoliko naiđete na nekoga čiji kompjuter izgleda kao ovaj na slici Figure 9…onda ste vjerovatno naišli na pravu osobu.

Figure 9. Amblem časti: hakere/programere je često lako primijetiti (Foto: Lucy Chambers)

Evo još nekoliko ideja:

Postavite oglas na stranice sa oglasima za posao

Pronađite i postavite oglas na stranicu namijenjenu programerima koji koriste različite programske jezike. Takva je, naprimjer, Python Job Board.

Kontaktirajte relevantne mailing liste

Na primjer, liste NICAR-L i Data Driven Journalism mailing lists.

Kontaktirajte relevantne organizacije

Naprimjer, ukoliko želite da očistite ili izvučete kvantitativne podatke sa interneta, možete kontaktirati organizacije kao što je Scraperwiki, koja ima odličan adresar sa programerima od povjerenja koji su otvoreni za saradnju.

Pridružite se relevantnim grupama/mrežama

Tražite inicijative tipa Hacks/Hackers koje povezuju novinare i zaljubljenike u tehnologiju. Hacks/Hachers grupe se sada formiraju širom svijeta. Možete i postaviti oglas na njihov bilten sa oglasima za posao.

Lokalne interesne zajednice

Možete brzinski pretražiti određene vještine u vašoj neposrednoj blizini (npr. "javascript" + "london"). Stranice poput Meetup.com su također uvijek dobro mjesto za početak.

Hakatoni i takmičenja

Bilo da je planirana novčana nagrada ili ne, takmičenja u razvijanju aplikacija i vizualizacija, kao i dani programiranja često predstavljaju plodno tlo za saradnju i ostvarivanje kontakata.

Pitajte geeka!

Geekovi se druže sa drugim geekovima. Usmena preporuka je uvijek dobar način da nađete dobre ljude koji će raditi sa vama.

Lucy Chambers, Open Knowledge Foundation

Hakerske vještine

Kada nađete hakera, kako da znate da li su dobri? Pitali smo Alastaira Danta iz Guardiana da nam kaže kako možemo prepoznati dobrog programera:

Oni sve programiraju

Kada radite sa rokovima, bolje je da imate osobu koja se u sve razumije, nego stručnjaka za samo jednu oblast. Novinske aplikacije zahtijevaju upravljanje kvantitativnim podacima, dinamičke grafike i smjele poteze.

Oni sagledaju kompletnu sliku

Holističko razmišljanje pridaje više vrijednosti naraciji nego tehničkim detaljima. Meni je draža jedna nota koja je odsvirana sa iskrenim emocijama, nego neko virtuozno djelo kojem nedostaje duh. Provjerite koliko bi nekome odgovaralo da radi zajedno sa dizajnerom.

Oni dobro pričaju priče

Narativne prezentacije zahtijevaju da se stvari poredaju u vremenu i prostoru. Saznajte na koji projekat su najponosniji i zamolite ih da vam objasne kako se razvijao – kroz to ćete saznati mnogo toga o njihovoj sposobnosti da komuniciraju i koliko poznaju tehnologije.

O svemu se dogovaraju

Da bi se stvari brzo razvijale, neophodno je da mješoviti timovi rade na zajedničkom cilju. Svaki od članova tima bi trebao poštovati svoje suradnike i biti spreman na pregovaranje. Nepredvidive prepreke često zahtijevaju brze promjene plana i zajednički kompromis.

Sami se podučavaju

Tehnologija brzo napreduje i teško je ići ukorak sa njom. Do sada sam upoznao mnoge kvalitetne programere i primijetio da kao zajedničku karakteristiku imaju spremnost da po potrebi uče nove stvari.

Lucy Chambers, Open Knowledge Foundation, intervjuira Alastaira Danta, glavnog stručnjaka za interaktivnu tehnologiju, the Guardian

Kako da nađete vašeg idealnog programera

Razlika u produktivnosti dobrog i odličnog programera nije linearna, već eksponencijalna. Krajnje je bitno da unajmite dobru osobu. Nažalost, to je često i težak zadatak. Dovoljno je teško odabrati kandidate i ako niste iskusni stručnjak za tehnologiju. Ako na to dodamo i plate koje za njih novinske organizacije mogu izdvojiti, onda to sve zajedno predstavlja pravi izazov.

U Tribuneu zapošljavamo na osnovu dvije stvari: emotivne i tehničke privlačnosti. Emotivna privlačnost je sljedeće: novinarstvo je neophodno kako bi demokratija funkcionisala. Ukoliko radite za nas, moći ćete promijeniti svijet. Što se tiče tehničkog dijela, promovišemo to koliko se može naučiti. Naši projekti su mali, brzi i česti. Za svaki projekat morate naučiti koristiti novi set alata, novi jezik, novu temu (zaštita od vatre, penzioni sistem). Redakcija je puna izazova. Nikada nisam predvodio tim koji je tako brzo toliko toga naučio kao naš tim.

Što se tiče toga gdje možemo tražiti hakere, imali smo ludu sreću da ih nađemo u grupi ljudi koji zagovaraju otvorenu vladu. Štreberi koji žele činiti dobro i imaju jadne dnevne poslove naveče se druže na the Sunlight Lab mejling listi. Drugi potencijalni izvor je Code for America. Svake godina grupa stipendista izađe iz CfA u potrazi za novim velikim projektom. A CfA sprovodi rigorozne intervjue, tako da je to dodatni bonus – izbor kandidata odrade umjesto vas. Danas se i školovani novinari sve više interesuju za programiranje. Još uvijek su neiskusni, ali imaju tone potencijala.

Na kraju, nije dovoljno samo unajmiti programere. Potreban vam je i tehnički menadžment. Programer koji radi sam (naročito ako je tek završio žurnalistiku i nema iskustva u samoj industriji) će donijeti mnoge loše odluke. Čak i najbolji programeri, kada su prepušteni sami sebi, odabiru posao koji je tehnički najinteresantniji i zanemaruju ono što je najvažnije za vaše čitaoce.

Tu poziciju možete nazvati urednik aplikacija, projekt menadžer ili kako već želite. Baš kao i novinarima, i programerima su potrebni urednici, mentori, neko ko će se pobrinuti za to da softver razviju u zadatom roku.

Brian Boyer, Chicago Tribune