Priručnik za data novinarstvo 1.0
Loading

Kako radi tim za aplikacije the Chicago Tribunea

Tim za aplikacije za čitanje vijesti Chicago Tribunea je grupa veselih hakera koji su dio redakcije. Blisko sarađujemo sa urednicima i reporterima da pomognemo pri: (1) istraživanju i objavljivanju priča, (2) ilustriranju priča na internetu i (3) stvaranju nepresušnih internet resurse za dobre ljude Chicagolanda.

Bitno je da smo u redakciji. Obično kroz razgovor s reporterima nađemo šta ćemo raditi. Oni znaju da ćemo rado pomoći u skidanju podataka sa vladinih javnih web stranica, razderati gomilu dokumenata u PDF formatu, ili na neki drugi način pretvoriti nešto što nisu podaci u nešto to se može analizirati. To je na neki način naš kompromis, tako saznajemo za moguće projekte kada su tek u fazi nastajanja.

Za razliku od drugih timova iz ove sfere, naš tim su oformili tehničari kojima novinarstvo predstavlja promjenu karijere. Neki od nas su završili žurnalistiku nakon što su neko vrijeme radili kao istraživači, a druge smo posudili iz zajednice za otvorenu vladu.

Naš rad je dinamičan. Da bismo bili sigurni da smo svi usklađeni, svako jutro imamo petominutni sastanak. Često programiramo u parovima – dva programera za jednom tastaturom često su produktivnija nego dva programera za dvije tastature. Za većinu projekata ne treba više od sedam dana da se završe, ali, kada su u pitanju duži prijekti, radimo na sedmičnoj osnovi i naš rad prezentiramo interesnim grupama, uglavnom reporterima i urednicima, svake sedmice. ˝Propasti brzo˝ je naš moto. Ako nešto radite pogrešno, morate to znati što je prije moguće, naročito kada imate rokove!

Rokovi, kada je iteracijsko hakiranje u pitanju, imaju veliku prednost. Konstantno ažuriramo naš alat. Svake sedmice smislimo jednu ili dvije aplikacije i onda ih, za razliku od normalnih softverskih radionica, možemo spremiti u našu podsvijest i nastaviti sa narednim projektom. Sa reporterima dijelimo radost. Svake sedmice naučimo nešto novo.

Figure 4. Tim za aplikacije za čitanje vijesti u The Chicago Tribune (Foto: Heather Billings)

Sve ideje za aplikacije daju reporteri i urednici iz redakcije. Vjerujem da se po tome razlikujemo od aplikacijskih timova iz drugih redakcija, koji često generiraju svoje ideje. U našoj redakciji razvili smo jake lične i profesionalne veze i ljudi znaju da, kada imaju podatke, trebaju doći kod nas.

Veliki dio našeg posla u redakciji odnosi se na podršku reporterima. Mi pomažemo reporterima da pretražuju podatke, da PDF format prebace u spreadsheet, iskopaju podatke sa web stranica i sl. To je usluga koju volimo pružati jer budemo prisutni na samom početku rada s podacima koji se obavlja u redakciji. Nešto od tog rada postane aplikacija za čitanje vijesti, mapa, tabela ili, ponekad, cijela internet stranica.

Ranije smo linkove postavljali na aplikacije u priči, što nije rezultiralo velikim prometom. Sada se aplikacije nalaze pri vrhu stranice, a linkovi za njih u sklopu priče, što je dobro i za aplikaciju i za priču. Dio stranice je rezervisan za naš rad, ali nije baš posjećen. To i ne iznenađuje jer se ne dešava baš često da neko poželi da iz čista mira pregleda statističke podatke.

Volimo kad nam je stranica posjećena, volimo kada dobijemo priznanje od kolega, ali to nije prava nagrada. Motivacija bi uvijek trebala biti utjecaj na živote ljudi, na zakon, na to da se političari pozovu na odgovornost, itd. Tekst će objasniti trend i uz nekoliko anegdota humanizirati priču. Ali šta da čitalac radi kada završi priču? Da li je njegova porodica sigurna? Da li njegova djeca dobivaju dobro obrazovanje? Naš posao ima smisla kada pomogne čitaocu da u podacima nađe svoju priču. Primjeri našeg rada koji su imali utjecaja su aplikacije Izvještaji o sigurnosti u staračkim domovima i Izvještaj o uspjehu škola.

Brian Boyer, Chicago Tribune