Priručnik za data novinarstvo 1.0
Loading

Izvještaj o školama u Illinoisu

Svake godine Državni odbor za obrazovanje u Illinoisu objavi izvještaje o školama, demografske podatke i podatke o uspjesima svih javnih škola u ovoj američkoj saveznoj državi. To je jedan ogroman set podataka; ove godine su objavili blizu 9.500 kolona. Kada su podaci tako masivni, teško je među njima odabrati one koje želite predstaviti. (Kao što je slučaj sa svim softverskim projektima, problem ne predstavlja odabir softvera, već odabir pravog softvera).

Sarađivali smo sa novinarima i urednikom iz obrazovnog tima kako bismo odabrali interesantne podatke. (Puno je tu podataka koji se čine interesantnim, ali za koje će vam novinari reći da su pogrešni ili da navode na pogrešne zaključke).

Isto tako, anketirali smo i intervjuisali radnike iz naše redakcije koji imaju djecu školskog uzrasta. To smo uradili zbog faktora empatije, jer niko iz tima zaduženog za pravljenje aplikacija za vijesti nema djecu školskog uzrasta. Usput smo dosta toga naučili o našim korisnicima i upotrebljivosti (ili nedostatku iste!) prethodne verzije našeg školskog sajta.

Figure 17. 2011 izvještaj o školama u Illinoisu (Chicago Tribune)

Cilj nam je bio da dizajn pravimo za određene korisnike i slučajeve koji ih se tiču:

  • roditelji čije dijete ide u školu i koji žele znati kako je rangirana njihova škola

  • roditelji koji pokušavaju odlučiti o mjestu stanovanja jer kvalitet škole značajno utječe na tu odluku.

U prvom krugu, školski web sajt je predstavljao šestosedmični projekat na kojem su radila dva programera. Ažuriranje koje smo radili 2011. je trajalo 4 sedmice i na njemu su radila dva programera. (Zapravo, tri osobe su aktivno radile na zadnjem projektu, ali ne puno radno vrijeme, tako da se u suštini radi o dvojici).

Glavni dio ovog projekta je bio informacijski dizajn. Iako predstavljamo značajno manje podataka nego što ih je dostupno, ipak se radi o mnogo podataka, tako da je pravi izazov bio učiniti ih provarljivima. Srećom, mogli smo posuditi nekoga iz našeg grafičkog odjela – dizajnera koji je stručnjak za predstavljanje komplikovanih informacija. Naučio nas je mnogo o dizajniranju grafikona i uopšteno nam pokazao kako da napravimo prezentaciju koja je čitljiva, ali ne podcjenjuje sposobnost ili želju čitalaca da razumiju brojke.

Sajt je izgrađen u Pythonu i Djangou. Podaci su pohranjeni u MongoDB – podaci o školama su heterogeni i hijerarhijski poredani, tako da se slabo uklapaju u odnosne baze podataka. (Inače bismo vjerovatno koristili PostgreSQL.)

Na ovom projektu smo prvi put eksperimentisali sa Twitterovim Bootstrap korisničkim interfejsom i bili smo zadovoljni sa rezultatima. Grafikoni su nacrtani u Flotu.

U aplikaciji se također nalaze mnoge priče o školskim rezultatima koje smo napisali. Tako da na neki način ima ulogu i portala – kada se pojavi nova priča o rezultatima škola, stavimo je na vrh aplikacije, odmah pored spiska škola koje su bitne za priču. (A kada se ta nova priča pojavi, čitaoci portala www.chicagotribune.com se preusmjeravaju na aplikaciju, a ne na priču.)

Prema prvim izvještajima, čitaocima se ova aplikacija sviđa. Povratne informacije su uglavnom pozitivne (ili barem konstruktivne!), a broj posjeta stranici je ogroman. Kao bonus, ti podaci će cijelu godinu dana biti interesantni, tako da iako očekujemo manji broj posjeta kako priče o školama budu nestajale sa glavne stranice, naše dosadašnje iskustvo je pokazalo da čitaoci ovu aplikaciju posjećuju tokom cijele godine.

Slijedi nekoliko ključnih zaključaka koje smo izvukli iz ovog projekta:

  • Grafički odjel je vaš prijatelj. Oni znaju kako da kompleksne informacije učine provarljivima.

  • Tražite pomoć u redakciji. Ovo je drugi projekat za koji smo anketirali i intervjuisali kolege iz redakcije i to je odličan način da saznate mišljenja ljudi koji se, baš kao i vaša publika, međusobno razlikuju i nisu baš stručni sa kompjuterima.

  • Pokažite svoj rad! Dosta povratnih informacija koje smo primili su zapravo bili zahtjevi za podacima iz aplikacije. Dosta podataka smo učinili dostupnima preko API, a uskoro ćemo objaviti i stvari koje se nismo odmah sjetili uključiti.

Brian Boyer, Chicago Tribune