Priručnik za data novinarstvo 1.0
Loading

Hakovanje izbora u realnom vremenu (Hacks/Hackers Buenos Aires)

Figure 13. Izbori 2011 (Hacks/Hackers Buenos Aires)

Electoral Hack (Hakovanje izbora) je projekat političke analize koji vizualizira podatke o privremenim rezultatima glasanja na izborima održanim u oktobru 2011. u Argentini. Sistem također sadrži i informacije o prethodnim izborima i sociodemografske statistike iz cijele zemlje. Informacije o preliminarnim rezultatima glasanja na državnim izborima u Argentini u 2011. su se ažurirale u realnom vremenu, a projekat je pružao i kratke preglede izbornih rezultata. Ovu inicijativu su pokrenuli Hacks/Hackers Buenos Aires zajedno sa političkim analitičarom Andyjem Towom, a na njemu su sarađivali novinari, programeri, dizajneri, analitičari, politolozi i ostali iz lokalnog ogranka Hacks/Hackers.

Koje podatke smo koristili?

Svi podaci su iz zvaničnih izvora: Državni izborni ured je omogućio pristup podacima o privremenim rezultatima koji je obavila Indra; Ministarstvo unutrašnjih poslova je pružilo informacije o pozicijama na koje su kandidati izabrani, te o kandidatima iz različitih političkih stranaka; jedan univerzitetski projekat je pružio biografske podatke i informacije o političkim platformama svih predsjedničkih kandidata; a sociodemografski podaci su dobiveni iz Državnog popisa stanovništva i stambenog stanja (INDEC) 2001. i popisa iz 2010., te od Ministarstva zdravlja.

Kako je projekat razvijen?

Aplikacija je kreirana tokom Hacks/Hackers Buenos Aires Izbornog hakatona 2011., dan prije izbora održanih 23. oktobra 2011. Na hakatonu je učestvovalo 30 volontera iz različitih područja. Electoral Hack je razvijen kao otvorena platforma koja bi se vremenom mogla poboljšati. Za tehnologiju smo korsitili Google Fusion Tables, Google Maps i biblioteke vektorskih grafika.

Radili smo na izgradnji poligona za prikazivanje geografskih mapa i izbornih demografskih podataka. Kombinovanjem poligona u GIS softveru i geometrijskih podataka iz javnih tabela u Google Fusion Tables, napravili smo tabele za podacima koji odgovaraju bazi izbornih podataka Ministarstva unutrašnjih poslova, Indri i sociodemografskim podacima iz INDEC-a. Na osnovu ovoga smo kreirali vizualizacije u Google Maps.

Koristeći Google Maps API objavili smo nekoliko tematskih mapa koje prikazuju prostornu raspoređenost glasova. Koristili smo različite nijanse boje gdje tamnije boje predstavljaju veći procenat glasova za različite predsjedničke pozicije u različitim upravnim odjelima i glasačkim mjestima. Naglasak je stavljen na najveće urbane centre: grad Buenos Aires, 24 okruga pokrajine Buenos Aires, grad Kordobu i Rosario.

Istu tehniku smo koristili da napravimo tematske mape prošlih izbora, predsjedničkih iz 2011. i izbora iz 2007., te distribucije sociodemografskih podataka kao što su siromaštvo, smrtnost djece i životni uslovi, koje omogućavaju analizu i poređenje. Projekat je prikazao i prostornu raspoređenost različitih procenata glasova koje je svaki kandidat dobio na opštim izborima iz oktobra upoređene sa rezultatima izbora iz avgusta.

Kasnije smo iskoristili nepotpune podatke iz preliminarnih rezultata glasanja i napravili mapu koja prikazuje tok prebrojavanja glasova, na kojoj se vidi promjena u broju glasova od trenutka zatvaranja lokalnih biračkih mjesta do narednog jutra.

Za

  • Cilj nam je bio da nađemo i prikažemo podatke i u tome smo uspjeli. Pri ruci smo imali UNICEF-ovu bazu podataka o sociodemografskim podacima o djeci, kao i bazu podataka o kandidatima koju je kreirala grupa yoquierosaber.org sa univerziteta Torcuato Di Tella. Za vrijeme hakatona smo prikupili ogromnu količinu dodatnih podataka koje na kraju nismo iskoristili.

  • Novinarski i programerski posao su obogaćeni stipendijom. Bez doprinosa koji su osigurali Andy Tow i Hilario Moreno Campos, projekat bi bilo nemoguće ostvariti.

Protiv

  • Sociodemografski podaci koje smo mogli koristiti nisu bili ažurirani (većina ih je bila iz popisa iz 2001.) i nisu bili baš detaljni. Naprimjer, nisu uključivali podatke o prosječnom lokalnom BDP-u, glavnim ekonomskim aktivnostima, obrazovnom nivou, broju škola, doktora po glavi stanovnika, te mnoge druge podatke koje bi bilo dobro imati.

  • Sistem je prvobitno zamišljen kao alat koji bi se mogao koristiti za kombinovanje i prikazivanje bilo kojih podataka, tako da bi novinari mogli lako predstaviti podatke koji ih interesuju na internetu. Međutim, ovo smo morali ostaviti za neki drugi put.

  • Pošto su na projektu radili volonteri u kratkom vremenskom roku, bilo je nemoguće da izvedemo sve što smo zamislili. Ipak, ostvarili smo dobar napredak u pravom smjeru.

  • Iz istog razloga, cijeli posao na kojem je zajedno radilo 30 osoba je spao na jednog programera kada je vlada počela objavljivati podatke, tako da smo nailazili na probleme kada smo pokušali podatke importovati u realnom vremenu. Međutim, riješili bismo ih u roku od nekoliko sati.

Posljedice

Platforma Electoral Hack je imala veliki odjek u medijima, na televiziji, radiju, u štampi i online. Nekoliko medijskih platformi je koristilo mape iz projekta za vrijeme izbora i u narednim danima. Kako su dani prolazili, mape i vizualizacije su ažurirane, čime je promet još više povećan. Na dan izbora, web sajt je imao oko 20.000 pojedinačnih posjeta a njegove mape su se dva dana uzastopno pojavljivale na naslovnici novina Página/12, kao i u člancima magazina La Nación. Neke mape su se pojavile u štampanom izdanju novina Clarín. To je bilo prvi put u historiji argentinskog novinarstva da se koriste interaktivne mape koje podatke prikazuju u realnom vremenu. Na centralnoj mapi se na osnovu intenziteta boje moglo jasno vidjeti da Cristina Fernandez de Kirchner ubjedljivo pobijedila sa 54% ukupnih glasova. Isto tako, mapa je korisnicima pomogla da vide pojedinačne slučajeve ubjedljivih pobjeda lokalnih kandidata u provincijama.

Mariano Blejman, Mariana Berruezo, Sergio Sorín, Andy Tow i Martín Sarsale iz Hacks/Hackers Buenos Aires