Priručnik za data novinarstvo 1.0
Loading

Finansiranje izbora u Finskoj

Posljednjih nekoliko mjeseci traju suđenja vezana za finansiranje izbornih kampanja na opštim izborima u Finskoj 2007.

Nakon izbora iz 2007., štampa je saznala da zakoni o objavljivanju podataka o finansiranju kampanja nisu utjecali na političare. U suštini, novac za kampanje je korišten kako bi se privukli glasači za političare koji kasnije svoje finansije nisu prijavili kako je to predviđeno finskim zakonom.

Nakon ovih incidenata, zakon je pooštren. Poslije opštih izbora u martu 2011., Helsingin Sanomat je odlučio da pažljivo istraži sve dostupne podatke o finansiranju predizborne kampanje. Novi zakon propisuje da se finansiranja izborne kampanje moraju prijaviti i samo donacije manje od 1.500 eura mogu biti anonimne.

1. Pronalaženje podataka i programera

Helsingin Sanomat od marta 2011. organizuje HS otvorene hakatone. Pozivamo finske programere, novinare i grafičke dizajnere u podrum naše zgrade. Učesnike podijelimo u grupe od tri člana u kojima razvijaju aplikacije i vizualizacije. Do sada smo na sva tri takva događaja imali oko 60 učesnika. Odlučili smo da se podaci o finansiranju predizbornih kampanja nađu u fokusu događaja HS Open #2 koji je održan u maju 2011.

Finski Državni ured za reviziju je zadužen za praćenje finansiranja predizbornih kampanja. To je lagani dio. Glavni službenik za informisanje, Jaakko Hamunen, je izgradio web sajt koji u realnom vremenu omogućava pristup njihovoj bazi podataka o finansiranju kampanja. Ured za reviziju je ovo odradio samo dva mjeseca nakon što smo im poslali zahtjev.

Web sajt Vaalirahoitus.fi će od sada svake izborne godine štampi i javnosti pružati informacije o finansiranju predizbornih kampanja.

Figure 12. Finansiranje izbora (Helsingin Sanomat)

2. Prikupljanje ideja

Učesnici HS Opena 2 su smislili 20 različitih prototipova koji se odnose na to šta se može uraditi sa podacima. Sve prototipove možete naći na našem web sajtu (tekst je na finskom).

Bioinformatičar istraživač, Janne Peltola, je primijetio da podaci o finansiranju kampanja izgledaju kao genetski podaci koje on istražuje i to u smislu mnogih međuzavisnih veza. U bioinformatici postoji besplatni alat pod nazivom Cytoscape koji se koristi za mapiranje tih međuzavisnih veza. Tako da smo podatke proveli kroz Cytoscape i dobili jedan veoma interesantan prototip.

3. Implementacija ideja i na papiru i na webu

Zakon o finansiranju predizbornih kampanja kaže da izabrani članovi parlamenta moraju prijaviti izvore i iznose finansiranja dva mjeseca nakon izbora. To znači da stvarne podatke dobivamo sredinom juna. U HS Openu smo imali samo podatke o članovima parlamenta koji su ih dostavili prije krajnjeg roka.

Imali smo i problem sa formatom podataka. Državni ured za reviziju je podatke dostavljao kao dva fajla u CSV formatu. Jedan je sadržavao ukupni budžet kampanje, a na drugom se nalazio spisak svih donatora. Mi smo morali spojiti ova dva dokumenta i kreirati fajl koji sadrži tri kolone: donatora, primaoca i iznos. Ukoliko je neki političar koristio vlastiti novac, onda je to u našem formatu ovako izgledalo: Političar A je donirao X eura Političaru A. Možda se čini besmisleno, ali to je odgovaralo Cytoscapeu.

Nakon što su podaci pročišćeni i reformatirani, proveli smo ih kroz Cytoscape. Zatim je naš grafički odjel od tih podataka napravio grafički prikaz preko cijele stranice.

Na kraju smo napravili prelijepu vizualizaciju na našoj web stranici. Ovo nije bila grafička analiza mreže. Htjeli smo ljudima omogućiti da na jednostavan način istraže koliko je novca uloženo u predizborne kampanje i odakle je novac došao. Prvi prikaz daje pregled toga kako su finansije raspoređene po članovima parlamenta. Kada kliknete na nekog člana parlamenta, dobijete prikaz njenih ili njegovih donacija. Isto tako, možete i glasati da li je određeni donator dobar ili ne. Vizualizaciju su napravili Juha Rouvinen i Jukka Kokko iz Satumaa agencije za oglašavanje.

Verzija vizualizacije finansiranja predizborne kampanje napravljena za web koristi iste podatke kao i analiza mreže.

4. Objavljivanje podataka

Državni ured za reviziju svakako već objavljuje podatke, tako da nije bilo potrebe da mi to ponovo radimo. Ali, kada smo pročistili podatke i dali im bolju strukturu, odlučili smo da ih objavimo. Objavili smo ih pod Creative Commons Attribution licencom. Nakon toga je nekoliko nezavisnih programera napravilo vizualizaciju tih podataka, a neke od njih smo i objavili.

Alati koje smo koristili za projekat su sljedeći: Excel i Google Refine za pročišćavanje i analiziranje podataka, Cytoscape za mrežnu analizu, i Illustrator i Flash za vizualizacije. Flash je trebao biti HTML5, ali nam je ponestalo vremena.

Šta smo naučili? Možda je najvažnija lekcija da strukture podataka mogu biti jako teške. Ukoliko originalni podaci nisu u odgovarajućem formatu, preračunavanje i pretvaranje u drugi format će vam oduzeti dosta vremena.

Esa Mäkinen, Helsingin Sanomat