Priručnik za data novinarstvo 1.0
Loading

Građansko data novinarstvo

Nisu samo velike redakcije sposobne za rad na pričama baziranim na kvantitativnim podacima. Iste vještine koje su korisne data novinarima mogu pomoći i građanima novinarima da pristupe podacima iz njihove okoline i pretvore ih u priče.

Ovo je bila primarna motivacija građanskog medijskog projekta Friends of Januária u Brazilu, koji je dobio grant od Rising Voices, dijela projekta Global Voices Online, te dodatnu podršku od organizacije Article 19. Između septembra i oktobra 2011., grupa mladih iz gradića na sjeveru države Minas Gerais, što je jedno od najsiromašnijih područja Brazila, dobila je obuku o osnovnim novinarskim tehnikama iz monitoringa budžeta. Naučili su i kako da sastave zahtjeve za pristup informacijama pozivajući se na Zakon o pristupu informacijama i kako da pristupe javno dostupnim informacijama sa zvaničnih baza podataka na internetu.

Januária, gradić sa nekih 65.000 stanovnika, poznat je i po neuspjehu lokalnih političara. U toku tri četvorogišnja mandata, promijenili su sedam gradonačelnika. Skoro svi su uklonjeni sa pozicije zbog prekršaja u vođenju administracije, te optužbi za korupciju.

Mali gradovi poput Januárie često ne uspiju privući pažnju brazilskih medija, koji se uglavnom fokusiraju na veće i glavne gradove. Međutim, sada i građani malih gradova imaju priliku da sarađuju na projektu monitoringa javne administracije jer bolje od bilo koga poznaju dnevne izazove sa kojima se suočava njihova lokalna zajednica. Uz internet, koji im predstavlja drugog bitnog saveznika, građani sada mogu lakše pristupiti kvantitativnim podacima o budžetu ili nečem drugom.

Figure 24. Projekat građanskog novinarstva Friends of Januária podučava građane ključnim vještinama kako bi mogli postati data novinari

Nakon što su učestvovali u 12 radionica, neki od građana novinara iz Januárie su počeli pokazivati kako se koncept pristupanja javno dostupnim kvantitativnim podacima u malim gradovima može praktično primijeniti. Naprimjer, Soraia Amorim, 22-ogodišnja građanka novinarka, je napisala priču o broju doktora koji, prema podacima federalne vlade, primaju platu od grada. Međutim, otkrila je da zvanične brojke ne odgovaraju situaciji u gradu. Kako bi napisala taj članak, Soraia je pristupila javnim podacima koji su dostupni online na SUS web sajtu (Sistema Único se Saúde ili Jedinstveni zdravstveni sistem, federalnom programu koji pruža besplatnu medicinsku pomoć građanima Brazila. Prema podacima sa SUS-a, Januária bi trebala imati 71 doktora različitih specijalizacija.

Broj doktora koji se spominje u SUS podacima nije odgovarao stvarnoj situaciji kakvu je Soraia poznavala: stanovnici su se stalno žalili na nedostatak doktora i neki pacijenti su na pregled morali putovati do susjednih gradova. Kasnije je intervjuisala ženu koja je doživjela nesreću na motoru i u bolnici u Januáriji nije mogla dobiti medicinsku pomoć jer nijedan doktor nije bio slobodan. Razgovarala je i sa gradskim sekretarom za zdravstvo koji je priznao da u gradu ima manje doktora nego što je navedeno na SUS-u.

Ova prvobitna saznanja su otvorila mnoga pitanja vezana za razloge postojanja tolikih razlika između zvaničnih informacija koje su objavljene online i stvarne situacije u gradu. Jedan od njih je da su možda federalni podaci pogrešni, što bi značilo da nedostaju podaci o zdravstvu u Brazilu. Druga mogućnost je da Januária dostavlja pogrešne informacije SUS-u. Obje ove mogućnosti zahtijevaju detaljnije istraživanje kako bi se pronašao definitivan odgovor. Međutim, Soraina priča je bitan dio ovog lanca jer je istakla neslaganje u kvantitativnim podacima i mogla bi ohrabriti ostale da ovo detaljnije istraže.

˝Nekada sam živjela na selu i srednju školu sam završila uz mnoge poteškoće˝, kaže Soraia. ˝Kada bi me ljudi upitali šta želim raditi u životu, uvijek sam im govorila da želim biti novinar. Ali sam mislila da je to skoro nemoguće u svijetu u kojem živim.˝ Nakon što je završila obuku u Friends of Januária, Soraia vjeruje da je pristup podacima bitan alat za promjene u njenom gradu. ˝Osjećam da mogu promijeniti svoj grad, svoju zemlju, svijet.˝.

Drugi građanin novinar iz ovog projekta je 20-godišnji Alysson Montiériton koji je također koristio kvantitativne podatke kako bi napisao priču. Na prvom času u sklopu projekta, kada su građani novinari šetali gradom u potrazi za temama o kojima bi mogli pisati, Alysson je odlučio da piše o polomljenom semaforu na veoma važnoj raskrsnici, koji je stajao tako polomljen od početka godine. Nakon što je naučio kako da na internetu traži kvantitativne podatke, potražio je broj vozila u gradu i iznose poreza koji vlasnici vozila plaćaju. Evo šta je napisao:

Situacija u Januáriji postaje još gora zbog velikog broja vozila u gradu. Prema IBGE (najbitnijem institutu za statističko istraživanje u Brazilu), grad Januária je u 2010. imao 13.771 vozilo (od kojih je 7.979 motora). Građani vjeruju da razlog zbog kojeg se semafor ne popravlja ne leži u finansijama; prema ministru finansija države Minas Gerais, grad je primio 470 hiljada reala od poreza na vozila u 2010.

Zahvaljujući pristupu kvantitativnim podacima, Alysson je uspio pokaziti da Januária ima mnogo vozila (skoro jedno vozilo na pet stanovnika) i da bi pokvareni semafor mnoge mogao dovesti u opasnost. Isto tako, čitaocima je uspio pokazati iznos koji grad prima od poreza koji plaćaju vlasnici vozila i na osnovu toga doveo u pitanje vjerovatnoću da taj iznos možda nije dovoljan da se popravi semafor i tako osigura bezbjednost vozača i pješaka.

Iako su ove dvije priče koje su napisali Soraia i Alysson veoma jednostavne, pokazale su da građani novinari mogu koristiti kvantitativne podatke. Ne trebate biti u velikoj redakciji sa mnogo stručnjaka da biste za svoje članke koristili kvantitativne podatke. Nakon 12 radionica, Soraia i Alysson, od kojih nijedno nema iskustva sa novinarstvom, su uspjeli raditi na data pričama i napisati interesantne priče o svojoj lokalnoj situaciji. Pored toga, njihove priče su pokazale da podaci mogu biti korisni i u malim razmjerima. Drugim riječima, vrijedne informacije se nalaze i u manjim setovima kvantitativnih podataka i tabelama – a ne samo u ogromnim bazama podataka.

Amanda Rossi, Friends of Januária