Priručnik za data novinarstvo 1.0
Loading

Telefon koji sve odaje

Znanje većine ljude o tome šta se zapravo može uraditi sa podacima koji se mogu izvući iz naših mobitela se svodi na teoriju. Imali smo jako malo stvarnih primjera. Upravo zbog toga je Malte Spitz iz stranke German Green odlučio da objavi svoje podatke. Kako bi pristupio informacijama, morao je pokrenuti parnicu protiv telekomunikacijskog giganta Deutsche Telekom. Podaci su se nalazili u ogromnom Excel dokumentu i postali su osnova za interaktivnu mapu koju je uradio Zeit Online . Svaki od 35.831 reda podataka predstavlja trenutak kada je Spitzov mobitel poslao informacije, i to u periodu od pola godine.

Kada se odvojeno posmatraju, ti podaci se uglavnom čine bezopasnima. Međutim, kada se udruže, predstavljaju ono što istraživači nazivaju profilom – jasnu sliku o navikama određene osobe, stvarima koje voli i, zapravo, o njegovom ili njenom životu. Spitzov telefon odaje informacije o tome kada je šetao ulicom, išao na voz ili letio avionom. Dalje, pokazuje da uglavnom radi u Berlinu, te koje je još gradove posjetio. Odaje i kada je bio budan, a kada spavao.

Figure 19. Telefon koji sve odaje (Zeit Online)

Podaci Deutsche Telekoma su dio zadržali privatnim: koga je zvao i ko je zvao njega. Ova vrsta informacije bi mogla ne samo narušiti privatnost mnogih ljudi iz njegovog života, već i - čak i u slučaju sakrivenih brojeva - otkriti previše o Spitzu (ali vladini agenti u stvarnom svijetu bi imali pristup ovim informacijama).

Zamolili smo Lorenza Matzata i Michaela Kreila iz OpenDataCity da istraže podatke i pronađu rješenje za njihovu vizualizaciju. "Prvo smo koristili alate poput Excela i Fusion Tables kako bismo razumjeli podatke. Onda smo počeli razvijati interfejs za mapu koja bi čitaocima omogućila da podatke koriste na nelienaran način", kaže Matzat. Kako bi se ilustrovalo koliko se detalja o nečijem životu može iskopati iz ovih podataka, na podatke s telefona su dodati i javni podaci o njegovom kretanju: (Twitter, postovi na blogu, informacije o strankinim događajima sa njegovog web sajta). Ovaj proces koriste kvalitetni istraživači kada žele da naprave profil osobe koju istražuju. Zajedno sa grafičkim timom i timom za razvoj Zeit Online, finalizirali su odličan interfejs: pritiskom na "play" dugme, krećete na put kroz život Malte Spitza.

Nakon što je ovaj projekat uspješno promoviran u Njemačkoj, primijetili smo da imamo veoma velik promet i izvan Njemačke, te smo odlučili da kreiramo i englesku verziju aplikacije. Nakon što smo osvojili njemačku nagradu Grimme Online Award, u septembru 2011. nam je uručena i nagrada koju dodjeljuje Online News Association, što je bilo prvi put da tu nagradu dobije jedan njemački novinski web site.

Svi podaci su dostupni na Google Docs. Pročitajte priču na Zeit Online.

Sascha Venohr, Zeit Online