Priručnik za data novinarstvo 1.0
Loading

Kriza staračkih domova

Istraga o privatnim staračkim domovima koju je sproveo Financial Times je pokazala kako su određeni investitori sektor privatne njege starijih osoba pretvorili u mašinu za profit, te ukazala na ljudske žrtve poslovnog modela koji prednost daje zaradi, a ne kvalitetu njege.

Analiza je urađena u pravo vrijeme, jer su finansijski problemi u Southern Crossu, u to vrijeme najjačoj firmi koja je nudila usluge smještaja u staračke domove, dostigli tačku ključanja. Vlada je decenijama promovisala privatizaciju u sektoru njege i promovisala privatni sektor zbog njegovog uspješnog poslovanja.

Naša istraga je počela analiziranjem podataka koje smo dobili od regulatornog tijela u UK-u zaduženog za ispitivanje rada staračkih domova. Informacije su bile javne, ali je bilo potrebno uložiti napor da dobijemo podatke u formi koja se može koristiti.

Podaci su uključivali rejting (sada ukinut) pojedinih domova, te informacije o tome da li su privatni, u vlasništvu vlade ili neprofitni. Komisija za ocjenjivanje kvalitete staračkih domova (CQC) je do juna 2010. godine ocjenjivala kvalitet tih domova (0 zvjezdica=slab do 3 zvjezdice=odličan).

Prvi korak je predstavljao detaljno sređivanje podataka koje je dostavila CQC jer, naprimjer, ti podaci nisu bili jednako kategorisani. Za to smo prvo koristili Excel. Isto tako, na osnovu desk istraživanja i telefonskih poziva, utvrdili smo da li su pojedini domovi u vlasništvu privatnih grupa. Prije finansijske krize, starački domovi su bili magnet za investitore u privatno vlasništvo, ali nekoliko njih, uključujući i Southern Cross, su se suočili sa finansijskim poteškoćama. Htjeli smo da ustanovimo da li i u kolikoj mjeru privatno vlasništvo utječe na kvalitet njege u staračkim domovima.

Prilično jednostavan set proračuna u Excelu nam je omogućio da ustanovimo da su neprofitni domovi i domovi u vlasništvu vlade u prosjeku znatno bolje ocijenjeni od privatnih. Neki privatni starački domovi su pružali usluge iznad prosjeka, dok su ostali bili daleko ispod prosjeka.

Zahvaljujući terenskom istraživanju, analizi slučajeva zanemarivanja, kao i detaljnoj analizi slučajeva narušavanja pravila, te drugim podacima vezanim za plaćanje, nivo zarade, itd., uspjeli smo prikazati stvarno stanje u sektoru njege starijih osoba.

Neki savjeti:

  • Obavezno bilježite kako ste obrađivali izvorne podatke.

  • Sačuvajte kopiju originalnih podataka i nikada ne mijenjajte taj original.

  • Nekoliko puta provjerite podatke. Analizu napravite nekoliko puta (ukoliko je potrebno, od samog početka).

  • Ukoliko spominjete određene firme ili osobe, dajte im priliku da reaguju.

Cynthia O’Murchu, Financial Times