Priručnik za data novinarstvo 1.0
Loading

Bolnički računi

Novinari istraživači u CaliforniaWatch-u su primili dojavu da je moguće da veliki lanac bolnica u Kaliforniji sistematski iskorištava federalni program zdravstvene zaštite koji pokriva troškove medicinske njege za Amerikance preko 65 godina starosti. Posebno je naglašena prevara poznata kao upcoding, što znači da se medicinska stanja pacijenata prijavljuju kao ozbiljnjija nego što jesu kako bi se dobila i veća naknada. Ali ključni izvor informacija je bio sindikat koji se borio sa menadžmentom tog lanca bolnica a CaliforniaWatch je znao da je informacije potrebno verifikovati iz nezavisnog izvora kako bi priča dobila na kredibilitetu.

Srećom, kalifornijsko Ministarstvo zdravlja vodi javnu evidenciju koja sadrži veoma detaljne informacije o svakom pacijentu koji je liječen u bilo kojoj od državnih bolnica. 128 varijabli je obuhvatilo do 25 kodova za dijagnozu iz priručnika Međunarodna statistička klasifikacija bolesti i srodnih zdravstvenih problema (poznat kao ICD – 9) kojeg je objavila Svjetska zdravstvena organizacija. Iako podaci ne sadrže imena pacijenata, ostale varijable uključuju dob pacijenta, način plačanja troškova i u kojoj bolnici je pacijent liječen. Novinari su uvidjeli da iz ovih evidencija mogu vidjeti da li bolnice koje pripadaju pomenutom lancu prijavljuju neobične bolesti u značajno većoj mjeri od drugih bolnica.

Figure 18. Kwashiorkor (California Watch)

Setovi podataka su bili ogromni - skoro 4 miliona podataka godišnje, a novinari su htjeli prostudirati šestogodišnje podatke kako bi vidjeli kako su se obrasci mijenjali tokom vremena. Podatke su naručili od državne agencije; stigli su na CD ROM-ovima koji su se lako prekopirali na kompjuter. Novinar koji je radio analizu podataka je koristio sistem SAS . SAS je veoma moćan (omogućava analizu miliona podataka) i koriste ga mnoge vladine agencije, uključujući i Ministarstvo zdravlja u Kaliforniji, ali je i skup – za istu analizu su se mogli koristiti razni alati za baze podataka, kao što je Microsoftt Access ili besplatni MySQL.

Sa podacima i programima za analiziranje, bilo je relativno jednostavno pronaći sumnjive obrasce. Naprimjer, lanac bolnica je, između ostalog, navodno prijavljivao razne nivoe pothranjenosti u mnogo većoj mjeri od ostalih bolnica. Uz pomoć sistema SAS, analitičar podataka je ekstraktovao tabele učestalosti koje su prikazivale broj prijavljenih slučajeva pothranjenosti svake godine u svakoj od preko 300 bolnica za akutne bolesti u Kaliforniji. Tabele sa sirovim podacima o učestalosti neke pojave su zatim importovane u Microsoft Excel kako bi se pobliže ispitali obrasci u svakoj bolnici. Zahvaljujući Excelovoj sposobnosti da sortira, filtrira i proračunava odnose na osnovu sirovih brojki, obrasce je bilo lako uočiti.

Najviše šu šokirale evidencije o bolesti poznatoj kao Kwashiorkor, sindromu nedostatka proteina koji je gotovo isključivo karakterističan za izgladnjelu djecu u zemljama u razvoju koje su pogođene glađu. A podaci su pokazivali da lanac bolnica građanima Kalifornije dijagnosticiraju Kwashiorkor bolest čak 70 puta češće od svih bolnica na državnom nivou.

Za ostale priče, za analizu su korištene slične tehnike kako bi se ispitalo u kojoj mjeri su registrovane bolesti tipa sepsa, encefalopatija, maligna hipertenzija i autonomni nervni poremećaj. Druga analiza se bavila navodima da bolnice iz ovog lanca iz hitne službe primaju neobično visok stepen pacijenata čije troškove pokriva federalni program zdravstvene zaštite i čiji izvor plaćanja je stabilniji nego što je to slučaj kod mnogih drugih pacijenata koji dođu u hitnu službu.

Ukratko, ovakve priče je moguće napraviti kada za dokaze koristite podatke kako biste objektivno ispitali optužbe od izvora koji možda sami nisu objektivni. Ove priče također ukazuju na to koliko su neophodni oštri zakoni o evidencijama. Vlada od bolnica zahtijeva da dostavljaju izvještaje sa podacima upravo zbog toga da bi vlada, akademici, istraživači ili čak građani novinari mogli obaviti slične analize. Tema ovih priča je veoma bitna jer se istražuje da li se milioni dolara javnog novca troše u prave svrhe.

Steve Doig, Walter Cronkite School of Journalism, Arizona State University