Priručnik za data novinarstvo 1.0
Loading

Štruca hljeba vrijedna 32 funte

Priča za Wales on Sunday o tome koliko velška vlada izdvaja za recepte za proizvode bez glutena je u naslovu sadržavala podatak da za jednu štrucu hljeba plaćaju 32 funte. A zapravo se radilo o 11 štruca koje koštaju po 2,82 funte.

Brojke, izvučene iz pismenog odgovora Skupštine Velsa i statističkog izvještaja velškog sistema zdravstvene zaštite, navode iznose kao cijenu po propisanom proizvodu. Međutim, u data rječniku nije definisano šta propisani proizvod podrazumijeva ili kako bi ga posebna količinska kolona mogla definisati.

Pretpostavilo se da se to odnosi na pojedinačni proizvod - npr. štrucu hljeba - a ne, kao što je zapravo bio slučaj, pakovanje od nekoliko štruca.

Niko, ni osobe koje su poslale pismeni odgovor niti predstavnici press službe, nisu potegli pitanje o kojoj količini se radi sve do ponedeljka kada je priča objavljena.

Dakle, nemojte pretpostaviti da će dodatne bilješke uz vladine podatke objasniti informacije koje predstavljaju ili da će ljudi odgovorni za podatke shvatiti da podaci nisu jasni čak i kada im saopštite svoju pogrešnu pretpostavku.

Novine generalno interesuju stvari koje proizvode dobre naslove, tako da osim ukoliko nešto baš očigledno nije logično, obično je lakše iskoristiti dobru priču bez preciznog provjeravanja, čime se rizikuje da priča propadne, naročito kada se bliži rok za objavljivanje.

Figure 3. Recepti za hljeb koji ne sadrži gluten porezne obveznike iz Velsa koštaju 32 funte (WalesOnline)

Ali novinari su dužni da provjere nelogične navode čak i kada to znači da će priča izgubiti prioritet u vijestima.

Claire Miller, WalesOnline