Priručnik za data novinarstvo 1.0
Loading

Samostalna vizualizacija: naši najbolji alati

Koji se alati za vizualizaciju jednostavni za upotrebu mogu naći na internetu - a besplatni su? Ovdje na Datablogu i Datastoreu pokušavamo uraditi što je više moguće koristeći odlične besplatne alate sa interneta.

To može zvučati pomalo neiskreno, jer očigledno imamo pristup Guardianovim odličnim slikama i timovima za interekativne aplikacije koji nam pomažu kada imamo malo više vremena za priču, kao što je ova mapa javnih troškova (kreirana uz pomoć Adobe ilustratora) ili ovaj Interaktivni prikaz nereda na Twitteru.

Ali u svakodnevnom poslu najčešće koristimo alate koje može koristiti bilo ko i kreiramo grafike koje bilo ko može napraviti.

Šta mi to koristimo?

Google Fusion Tables

Ova internet baza podataka i alat za mapiranje je postala nešto što stalno koristimo kada pravimo brze i detaljne mape, naročito one koje zahtijevaju zumiranje. Na ovaj način dobijete visoku rezoluciju Google mapa, ali možete otvoriti mnogo podataka – npr. 100 MB CSV fajlova. Kada ih prvi put probate, Fusion tabele mogu izgledati pomalo komplikovane, ali ne odustajte. Mi smo ih koristili da bismo napravili mape poput mape Iraka na slici Figure 18 i za mape sa granicama, poput mape o beskućnicima na slici Figure 19.

Figure 18. WikiLeaksovi ratni dnevnici (the Guardian)
Figure 19. Interaktivna mapa o beskućnicima (the Guardian)

Osnovna prednost je fleksibilnost - možete uploadovati kilometarske fajlove regionalnih granica i povezati ih sa kvantitativnim podacima iz tabele. Tu je također i novi interfejs, što bi trebalo pojednostaviti upotrebu.

Ne morate biti programer da biste napravili jednu takvu mapu, a Fusion Layers alati vam omogućavaju da spojite različite mape ili kreirate opcije za pretraživanje i filtriranje koje možete postaviti na blog ili na internet stranicu.

Odličan tutorijal Kathryn Hurley iz Googlea vam može dobro pomoći za početak.

Note

Koristite shpescape da konvertujete .shp fajlove u Fusion tabele koje ćete koristiti. Isto tako, izbjegavajte prekomplikovane mape. Fusion ne može podnijeti više od milion mjesta u jednoj ćeliji.

Tableau Public

Ukoliko vam nije potreban neograničen prostor koji nudi pro verzija, Tableau Public je besplatan i možete ga koristiti da jednostavno i lako napravite prilično kompleksnu vizualizaciju do 100.000 redova. Mi ga koristimo kada želimo spojiti različite vrste dijagrama, kao na ovoj mapi najviših poreznih stopa na svijetu (koji također sadrži i stubični dijagram).

Možete ga koristiti i kao pretraživač podataka, što smo mi uradili sa kvantitativnim podacima o troškovima federalnih izbora u SAD-u koji su prikazani na Figure 20 (iako smo u verziji dostupnoj za javnost ostali bez prostora, nešto o čemi morate voditi računa). Za Tableau je potrebno da su kvantitativni podaci formatirani na poseban način kako biste imali maksimalnu korist od njih. Ali kada to odradite, imat ćete nešto što jako dobro funkciniše. Argentinski La Nación, recimo, svoje kompletno data novinarstvo bazira na Tableau.

Figure 20. Finansiranje kampanja za predsjedničke izbore 2012. (the Guardian)

Tableau nudi nekoliko dobrih online tutorijala sa kojima možete početi na http://www.tableausoftware.com/learn/training.

Note

Tableau je dizajniran za PC-je, mada postoji i Mac verzija. Koristite ogledne verzije kao što su paralele da bi ovo funkcioniralo.

Google Spreadsheet Charts

Ovaj alat možete pronaći na http://www.google.com/google-d-s/spreadsheets/.

Figure 21. Troškovi i porezi britanske vlade (the Guardian)

Nakon jednostavnih dijagrama (poput linijskog, bar dijagrama ili tortnog dijagrama), shvatit ćete da se uz pomoć Google spreadsheeta (koje kreirate iz dokumenata na vašem Google Drive-u) mogu kreirati prilično dobri dijagrami, uključujući i animirane balončiće koji su korišteni u Hans Roslingovom Gapminder-u. Za razliku od API-a za dijagrame, ne morate misliti na kod. Prilično je slično kreiranju dijagrama u Excelu, označite podatke i kliknete na dodatak za dijagrame. Vrijedi istražiti i opcije za prilagođavanje, kao što je promjena boje, naslova i skale. Kada je u pitanju dizajn, prilično su neutralne, što je vrlo korisno kod malih dijagrama. I linijski dijagrami imaju neke dobre opcije, uključujući i one za komentare.

Note

Provedite malo vremena istražujući opcije, možete kreirati i vlastitu paletu boja.

Datamarket

Bolje poznat kao snabdjevač podacima, Datamarket je i prilično elegantan alat za vizualizaciju brojeva. Možete uploadovati vlastite ili koristiti neke od mnogih setova podataka koje oni nude, ali opcije su bolje ako imate Pro nalog.

Note

Datamarket najbolje radi sa serijama kvantitativnih podataka tokom vremena, ali provjerite njihov široki dijapazon podataka.

Many Eyes

Ako je nekoj internet stranici ikada trebalo malo pažnje, to je IBM-ov Many Eyes. Kreirali su ga Fernanda B. Viégas i Martin Wattenberg, i kada je tek pokrenut bio je jedinstven jer je ljudima omogućavao da jednostavno uploaduju setove podataka i vizualiziraju ih. Sada, s obzirom da njegovi tvorci rade za Google, osjeti se da se više ne vodi previše računa o njemu, palete boja su lošije i već neko vrijeme nije bilo nekih promjena u načinu vizualiziranja.

Figure 22. Negativci iz serije Doctor Who; the Guardian
Note

Kada ih jednom uploadujete, kvantitativne podatke ovdje više ne možete mijenjati, stoga prije toga provjerite jeste li sve dobro uradili.

Color Brewer

Striktno gledano, Color Brewer nije alat za vizualizaciju već za odabir boja na mapi. Možete odabrati osnovnu boju i dobiti kodove za cijelu paletu.

I neki drugi

Ako vam ništa od ovoga ne odgovara, pogledajte ovaj članak na DailyTekk-u koji daje još više opcija. Alati koje smo naveli nisu jedini alati koji su dostupni, već oni koje mi najčešće koristimo. Postoje još mnogi drugi, među kojima su:

  • Chartsbin, alat za kreiranje mapa svijeta po kojima se može klikati

  • iCharts, specijalizovan za male dodatke za dijagrame

  • Geocommons, dijeli podatke i granične podatke za kreiranje globalnih i lokalnih mapa

  • Tu je i piktochart.com, koji nudi uzorke za vizualizacije koje kombinuju tekst i brojeve, veoma popularne trenutno.

Simon Rogers, the Guardian