Priručnik za data novinarstvo 1.0
Loading

Vizualizacija kao pokretačka snaga data novinarstva

Prije nego što počnete kreiranje dijagrama ili mapa za podatke koje imate, razmislite malo o različitim ulogama koje statički i interaktivni grafički elementi imaju u novinarstvu.

U fazi izvještavanja, vizualizacija može:

  • Pomoći u identificiranju tema i pitanja za dalje izvještavanje

  • Identificirati sve ono što odudara: dobre priče ili greške u podacima koje imate

  • Pomoći vam da nađete tipične primjere

  • Otkriti šupljine u vašem izvještavanju

Vizualizacija takođe ima mnogostruku ulogu u objavljivanju:

  • Ilustrira poentu priče na mnogo zanimljiviji način

  • Uklanja nepotrebne tehničke informacije iz teksta

  • Ako je interaktivna i dozvoljava pretraživanje, omogućava transparentnost procesa izvještavanja

Sve to ukazuje na to da svoje izvještavanje trebate rano i često početi vizualizacijama, bez obzira na to da li koristite elektronske podatke ili bilješke. Nemojte to smatrati nečim što ćete uraditi nakon što priču gotovo u potpunosti napišete. Neka vam ovaj rad pomogne u izvještavanju.

Početi ponekad znači napraviti vizuelni pregled bilješki koje ste već napravili. Pogledajte dijagram na Figure 2, koji je objavljen u Washington Postu 2006.

Figure 2. Subvencije za farme u određenom vremenskom periodu (Washington Post)

Dijagram prikazuje dio prihoda farmi koji se odnosi na subvenciranje i ključne događaje u posljednjih 45 godina, a kreiran je za nekoliko mjeseci. Izazov je bio pronaći podatke koji se mogu koristiti u određenom vremenskom periodu sa sličnim definicijama i značenjem . To što smo istražili sve vrhunce i ono što je između njih pomoglo nam je da se držimo konteksta u daljem izvještavanju. Isto tako, to je značilo da je jedan zadatak bio gotovo završen prije nego je priča napisana.

Evo nekoliko savjeta za upotrebu vizualizacije kada istražujete podatke koje imate.

Savjet 1: koristite mnoštvo malih dijagrama da se možete brzo orijentisati u ogromnom setu podataka

Ovu tehniku sam koristio u Washington Postu kada smo istraživali dojavu da je administracija George W. Busha dodjeljivala grantove na političkoj osnovi, a ne prema zasluzi. Većina ovih programa za pomoć rađeni su po određenom principu, a drugi se finansiraju već godinama, pa je nas zanimalo da li možemo naći obrazac kada pregledamo gotovo 1.500 različitih diskrecionih tokova.

Napravio sam dijagram za svaki program gdje crvene tačke pokazuju godinu predsjedničkih izbora, a zelene tačke prikazuju izbornu godinu u Kongresu. Problem je bio sljedeći: da, bio je određen porast u periodu of šest mjeseci prije predsjedničkih izbora u nekoliko programa, to pokazuju crvene tačke sa maksimalnim brojevima, ali u pogrešnoj izbornoj godini. Obrazac se pojavljivao tokom predsjedničih izbora 2000., za vrijeme utrke između Al Gorea i George W. Busha, a ne 2004.

Figure 3. HHS grantovi, male linije grafa (sparklines) omogućavaju da se nađe priča (Washington Post)

To je bilo mnogo jednostavnije primijetiti u seriji dijagrama, nego u tabelama, a interaktivan oblik dijagrama omogućio nam je da provjerimo različite vrste grantova, regione i agencije. Mape u manjim mnoštvima mogu nam pokazati vrijeme i mjesto na statičnoj slici koju je lako uporediti, ponekad čak i lakše nego na interaktivnoj.

Ovaj primjer je kreiran uz pomoć kratkog PHP programa, ali sada je to mnogo jednostavnije uraditi u Excelu 2007 i 2010 Sparklines. Edward Tufte, stručnjak za vizualizaciju, izumio je ove intenzivne i jednostavne dijagrame poput riječi da bi što prije dostavio informaciju iz velikog seta podataka. Sada ih možete vidjeti svugdje, od prikaza sa burze do sportskih rezultata.

Savjet 2: Pregledajte podatke iz svih uglova

Kada pokušavate da razumijete priču ili set podataka, ne postoji pogrešan način da im priđete; pokušajte na sve moguće načine i svaki put ćete ih vidjeti iz nove perspektive. Ako izvještavate o zločinu, možete pogledati dijagrame koji prikazuju promjene u toku godine kada su u pitanju nasilni zločini; druga stvar na koju možete obratiti pažnju je procenat u kojem su se desile promjene; možete uraditi poređenje sa drugim gradovima; možete i pogledati promjene u toku određenog perioda. Koristite neprerađene brojeve, procente i indekse.

Pogledajte ih u različitim omjerima. Pokušajte se voditi pravilom da je x-osa nula. Onda prekršite to pravilo i provjerite da li ste saznali nešto novo. Pokušajte sa algoritmima i kvadratnim korjenima za nepravilne distribucije.

Imajte na umu da istraživanje vršite na osnovnu vizuelne percepcije. Eksperimenti koje je sproveo William Cleveland su pokazali da oko vidi promjene na slici pri uglu od oko 45 stepeni, što upućuje na zaključak da ignorišete savjet da uvijek počnete sa nulom i da umjesto toga idete ka tome da kreirate dijagram koji će najviše otkriti. Druga istraživanja, na polju epidemiologije, su pokazala da nivo kojem težimo uzimamo kao graničnu vrijednost u dijagramu. Sve to nam pomaže da podatke posmatramo na različite načine. Kada vam više ništa novo ne govore, tada znate da ste završili.

Savjet 3: Ne pretpostavljajte

Sada kada ste podatke posmatrali na različite načine, vjerovatno ste primijetili i one koji nisu u redu. Možda u početku niste znali šta to znači, ili su neka odstupanja djelovala kao greške u kucanju, ili su neki trendovi djelovali kao da su naopačke.

Ako želite objaviti bilo šta na osnovu ranih istraživanja ili u obliku vizualizacije, morate riješiti ova pitanja i ne smijete ništa pretpostavljati. To su ili zanimljive priče ili greške; interesantni izazovi za zdrav razum ili nesporazumi.

Nije neuobičajeno da lokalna uprava objavi tabele sa greškama, a isto tako je lako da se pogrešno protumači vladin žargon koji se koristi u nekom setu podataka.

Vratimo se prvo vašem radu. Da li ste pročitali dokumente, upozorenja vezana za njih i da li problem postoji u originalnoj verziji podataka? Ako je kod vas sve u redu, onda je vrijeme da uzmete telefon u ruke. Ako mislite koristiti dokumente, morat ćete riješiti taj problem pa počnite s tim što prije.

Ipak, nije svaka greška bitna. U finansijskoj dokumentaciji neke izborne kampanje uobičajeno je da ima nekoliko stotina poštanskih brojeva koji se ne nalaze u bazi podataka od 100.000 zapisa. Sve dok to sve nije vezano za jedan grad ili jednog kandidata, poneki pogrešan podatak ne predstavlja problem.

Pitanje koje sebi trebate postaviti je: ako bih ovo iskoristio/la, da li bi čitaoci zaista shvatili šta podaci govore?

Savjet 4: Ne budite opsjednuti preciznošću

Negativno je to što se, kada ne postavimo dovoljno pitanja, opteretimo preciznošću podataka i prije nego je to bitno. Dijagrami bi uglavnom trebali biti tačni, ali ako nisu 100% tačni, ili ako vam fali jedan ili dva podatka od 20, nemojte brinuti. To je dio procesa istraživanja. Još uvijek ćete moći vidjeti trendove i znati koje još podatke trebate prikupiti prije objavljivanja.

Zapravo, možete razmisliti i o tome da izostavite oznake, kao što je to kod ranije navedenih dijagrama, da bi se podaci još bolje doživjeli.

Savjet 5: Napravite hronologiju slučajeva i događaja

Na početku bilo koje kompleksne priče, napravite hronologiju ključnih događaja i slučajeva. Možete koristiti Excel, Word ili poseban alat poput TimeFlowa, ali u određenom momentu ćete naći set podataka koji ćete iskoristiti. Ako ga pregledate s vremena na vrijeme, moći ćete vidjeti koje su to šupljine u izvještavanju koje trebate popuniti.

Savjet 6: Sastanite se sa svojim grafičkim odjelom što ranije i što češće

Razgovarajte sa dizajnerima u vašoj redakciji o mogućem izgledu dijagrama. Oni će znati kako da pristupe podacima, kako bi to moglo funkcionisati interaktivno i kako povezati podatke sa pričom. Izvještavanje će vam biti mnogo lakše ako odmah znate koje podatke trebate prikupiti ili ako obavijestite svoj tim da se dijagram ne može uraditi jer ne možete prikupiti podatke.

Savjeti za objavljivanje

Možda je istraživanje trajalo samo nekoliko dana ili sati, a možda je trebalo nekoliko mjeseci da se priča završi. Ali, kada dođe vrijeme za objavljivanje, dva su aspekta bitna.

Sjećate se one godine koja je falila na početku istraživanja? Odjednom ne možete maknuti dalje bez nje. Sjećate se onih loših podataka koje ste ignorisali? Isti će se vratiti i proganjati vas. Upravo zbog toga ne možete zaobići loše podatke. Za dijagram ili imate sve što vam je potrebno ili nemate i tu nema sredine.

Povežite trud uložen za skupljanje podataka sa interaktivnom slikom

U interaktivnoj grafici nema sakrivanja. Ako ćete zaista omogućiti čitaocima da istražuju podatke na koji god način žele, onda svaki elemenat mora biti tačno ono šta predstavlja. Korisnici mogu u bilo kom momentu pronaći grešku i to bi vas moglo proganjati mjesecima ili godinama. Ako stvarate svoju bazu podataka, to znači da ćete morati lektorisati, provjeravati činjenice, kopirati i dopunjavati kompletnu bazu podataka. Ako koristite državne arhive, trebali biste odlučiti koliko ćete brzih provjera uraditi i šta planirate uraditi kada nađete neizbježnu grešku.

Dizajnirajte za dvije vrste čitalaca

Grafika bi, bez obzira na to da li je u pitanju samostalna interaktivna ili statična vizualizacija koja ide uz priču, trebala zadovoljiti zahtjeve dvije različite vrste čitalaca. Trebala bi biti dovoljno jednostavna da se shvati na prvi pogled, ali i dovoljno kompleksna da onima koji žele dalje istraživati može ponuditi nešto interesantno. Ako se odlučite za interaktivnost, morate se pobrinuti da ona čitaocima pruža više od samo jednog broja ili imena.

Prenesite ideju, a onda pojednostavite

Osigurajte da je tu jedna stvar koju želite da čitaoci vide. Odlučite kakav ukupan dojam želite da čitaoci steknu i onda neka sve ostalo nestane. U mnogim slučajevima to znači da ćete ukloniti neke informacije čak i kada vam internet omogućava da ih sve pružite. Ukoliko glavna svrha nije transparentnost izvještavanja, većina detalja koju prikupite nije važna. Na statičkoj slici oni mogu biti zastrašujući, a na interaktivnoj dosadni.

Sarah Cohen, Duke University