Priručnik za data novinarstvo 1.0
Loading

Šta ova knjiga jeste (i šta nije)

Ova knjiga je zamišljena kao korisni izvor podataka svima koji misle da bi da ih moglo zanimati data novinarstvo – profesionalnim novinarima, ali i amaterima.

Mnogo ljudi je pružilo svoj doprinos, te smo knjigu nastojali uređivati tako da njihovi različiti stavovi i pogledi dođu do izražaja. Nadamo se da priručnik predstavlja jedan bogati informativni razgovor o tome šta je data novinarstvo, zašto je bitno, te kako se njime baviti.

Nažalost, ovaj priručnik ne predstavlja sva znanja i vještine koji su vam neophodni ukoliko želite postati data novinar. Za tako nešto bi bila neophodna opsežna biblioteka kojom bi upravljalo na stotine stručnjaka koji bi mogli pružiti odgovore na stotine pitanja o stotine tema. Srećom, takva biblioteka postoji i zove se internet. Umjesto toga, nadamo se da će vam ova knjiga pomoći da saznate kako da počnete, te gdje da dalje tražite detaljnjije informacije. Primjeri i tutorijali su samo ilustrativni, te nipošto nisu isrcpni.

Smatramo se veoma sretnima jer su svi naši saradnici imali toliko vremena, energije i strpljenja i dali smo sve od sebe da to mudro iskoristimo. Nadamo se da – pored toga što predstavlja izvor korisnih informacija – knjiga uspješno odražava strast i entuzijazam, te viziju i energiju ovog debitantskog pokreta. Knjiga nastoji prikazati šta se dešava iza scene, priče koje stoje iza priča.

Na Priručniku za data novinarstvo se i dalje radi. Ukoliko smatrate da se nešto treba doraditi ili da u potpunosti nedostaje, molimo vas da to označite kako bismo ga uključili u sljedeću verziju. Također, priručnik je besplatno dostupan pod licencom Creative Commons Attribution-ShareAlike, tako da imate našu potpunu suglasnost da ga podijelite sa onima za koje vjerujete da će ga željeti pročitati.

Liliana Bounegru (@bb_liliana)
Lucy Chambers (@lucyfedia)
Jonathan Gray (@jwyg)
Mart 2012.